a

Αμπελώνες

Marlborough

Το Marlborough είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Νέας Ζηλανδίας, καλύπτοντας παραπάνω από τα δύο τρίτα των συνολικών φυτεύσεων της χώρας. Το κλίμα είναι δροσερό με σχετικά ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες ενώ προστατεύεται από βροχές, από τις γύρω οροσειρές. Το σχετικά ξηρό κλίμα σε συνδυασμό με την υψηλή ηλιοφάνεια επιτρέπει στα σταφύλια να παραμένουν στο αμπέλι ως το φθινόπωρο με αποτέλεσμα να έχουν έντονα αρώματα και γεύσεις. Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως Sauvignon Blanc, Pinot Noir και Chardonnay αλλά τα τελευταία χρόνια φυτεύονται και άλλες κυρίως λευκές αρωματικές ποικιλίες.

Central Otago

Το Central Otago είναι μια από τις νοτιότερες (αν όχι η νοτιότερη) αμπελουργική ζώνη του κόσμου, και η μοναδική με ηπειρωτικό κλίμα της Νέας Ζηλανδίας. Το κλίμα είναι ξηρό αλλά οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται σε πλαγιές άνω των 300 μέτρων με αποτέλεσμα τα σταφύλια να ωριμάζουν αργά και σταθερά, ενώ παράλληλα διατηρούν φρεσκάδα και ντελικάτα αρώματα. Η περιοχή καλλιεργείται κυρίως με Pinot Noir, τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου.

Hawke’s Bay

Το Hawke’s Bay είναι η παλαιότερη αμπελουργική ζώνη της Νέας Ζηλανδίας και η δεύτερη μεγαλύτερη σε παραγωγή. Το ήπιο παραθαλάσσιο κλίμα του είναι παρόμοιο με αυτό του Bordeaux ενώ το έδαφος αποτελείται κυρίως από χαλίκι. Ιδιαίτερα στην υποπεριοχή Gimblett Gravels, το χαλικώδες έδαφος διατηρεί τη θερμοκρασία και την εκπέμπει κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντας σε ποικιλίες όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon να ωριμάσουν. Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες του Bordeaux, το Syrah και το Chardonnay.

Καλώς ήλθατε! Είστε άνω των 18 ετών; / Are you older than 18?